Informatie voor deelnemers aan de opleiding Duikmedische Begeleiding

Hier kunt u het meest recente Cursusboek ten behoeve van de (Herhalings)opleiding Duikmedische Begeleiding downloaden.

NOK Uitreikstuk Duikmedisch Begeleider B2 2020

NOK Uitreikstuk Natuurkunde 2014

Juni 2016: Dit cursusboek / naslagwerk is intellect eigendom van Stichting NOK. En wordt gebruikt voor Opleidingen verzorgd door Stichting NOK. 
Dit mag niet zonder meer door derden gebruikt worden als lesmateriaal.
U dient hiervoor toestemming te vragen bij Stichting NOK. 

Interessante wetenschappelijk onderzoek mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage namens de Sector Werken onder Overdruk (een donatie in 2010 van de Stichting NDC, de destijds officiële belangenbehartiger van de sector beroepsduiken.

Wilt u meer informatie en/of uw aanmelden neem dan contact op met Stichting NOK post@nokwoo.nl

Links naar belangrijke documenten interessant voor duikerartsen.

Inhoud EHBO koffer

 • DMAC publicatie 15
 • DMAC publicatie 28
 • Scriptie "Het ontstaan en behandeling van duikerziekten"
  Dit bachelorwerkstuk heeft als titel ‘Het ontstaan en de behandeling van duikerziekten’. Het is geschreven in het kader van het blok ‘FA-380 Bachelorwerkstuk’ in het derde jaar van mijn bachelorstudie farmacie aan de Universiteit van Utrecht.

  Door mijn achtergrond als sportduiker ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de ziekten die veroorzaakt kunnen worden door het duiken. De keuze voor het onderwerp van mijn bachelorwerkstuk was hierdoor snel gemaakt: duikerziekten.

  Deze scriptie is het eerste grote literatuuronderzoek van mijn bachelor dat alleen uitgevoerd moest worden. Het was een andere ervaring dan het schrijven van een verslag met medestudenten.
  Relevante informatie zoeken kostte erg veel tijd: de bibliotheek van de universiteit had geen boeken over duikgeneeskunde en slechts enkele artikelen over dit onderwerp waren via Pubmed te vinden. In het Duikmedisch Centrum in Den Helder was echter wel veel literatuur beschikbaar, waar ik gebruik van heb kunnen maken. Ook heb ik mede dankzij het contact met begeleider R.A. van Hulst mee kunnen lopen bij de cursus tot Duikerarts A, wat mij basisinformatie heeft gegeven voor mijn scriptie.
  Na ingelezen te zijn over het onderwerp begon het schrijven. In het begin was dit lastig, maar na stimulerende gesprekken met mijn begeleider ging het beter. Het tussendoor volgen van cursussen aan de universiteit heeft het schrijven echter vertraagd, omdat het de continuïteit ervan onderbrak.
  Het schrijven van deze scriptie heeft me veel geleerd. Zo is het belangrijk om van tevoren te weten wat je wilt schrijven, zodat de hoofdvraag centraal blijft staan. Ook bij het sportduiken heeft het schrijven van dit bachelorwerkstuk mij veel geleerd. Ik zal bij een duikongeval beter de verschillende ziekten herkennen, weten hoe er gehandeld moet worden en welke medicatie eventueel toegepast kan worden.

  Bij het schrijven van deze scriptie ben ik begeleid door Dr. R.A. van Hulst, Hoofd Duikmedisch Centrum, en Dr. M. Slijper, werkzaam aan de Universiteit van Utrecht. Ik wil hen dan ook graag bedanken voor de begeleiding en de nuttige kritieken op dit bachelorwerkstuk.

  Dit bachelorwerkstuk werd afgerond op: 24 juli 2007

  Lisa Kienhorst

Fotogalerie:

IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(5).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(2).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(6).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(4).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(1).jpg DUC-Urk-2014-mogen-we-gebruiken-(17).jpg DUC-Urk-2014-mogen-we-gebruiken-(22).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(7).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(10).jpg Svitzer-Salvage-2014-Ulf-goedgekeurd-voor-gebruik-(7).jpg Svitzer-Salvage-2014-Ulf-goedgekeurd-voor-gebruik-(33).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(8).jpg Svitzer-Salvage-2014-Ulf-goedgekeurd-voor-gebruik-(36).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(9).jpg IHC-Hytech-foto-voor-website-2014-(3).jpg